Musea

 Unknown

VERGETEN WATER

vergeten-water-buitenmuseum

 

De fototentoonstelling Vergeten water in het buitenmuseum laat een bijzondere selectie uitvergrote foto’s zien, die gemaakt zijn tijdens de Watersnoodramp van 1916. Bekijk tijdens een frisse wandeling in een prachtig winterdecor deze indrukwekkende beelden. Het buitenmuseum is tijdens de kerstvakantie dagelijks (m.u.v. eerste kerstdag) van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Watersnoodramp 1916

Op 13 januari 2016 is het honderd jaar geleden dat een zware noordwesterstorm een groot deel van Noord-Holland, steden en dorpen rond de Zuiderzee en enkele in Zuid-Holland deed onderlopen. In Noord-Holland heeft het zeewater bijna vier maanden op het land gestaan.
Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland werden een ramp en de gevolgen ervan uitgebreid met een camera vastgelegd: veel fotografen woonden in het watersnoodgebied en waren hier actief. Deze fotografen zijn inmiddels nog onbekender dan de watersnood zelf, doordat deze periode in de fotografie werd aangeduid als periode van ‘verval’. Dit is echter heel onterecht; het is juist een tijd dat er nieuwe vormen binnen de fotografie ontstonden, zoals straatfotografie en persfotografie.
De tentoonstelling laat goed zien op hoeveel verschillende manieren de fotografen gebeurtenissen hebben vastgelegd; de watersnood vormt de verbindende factor tussen de beelden.

Publicatie

Filmregisseur en cameraman Jacques Laureys heeft de afgelopen jaren honderden afbeeldingen van deze watersnood verzameld. Het betreft originele, door de fotografen zelf afgedrukte foto-ansichtkaarten. In de publicatie Vergeten Water zijn de mooiste foto’s zijn bij elkaar gebracht, samen met nog niet eerder gepubliceerde ooggetuigenverslagen en levensbeschrijvingen van de fotografen. Een selectie van deze foto’s is tijdens de winteropenstelling in het buitenmuseum te zien en de bijhorende documentaire draait in het filmhuis, in het buitenmuseum.2145

Zuiderzeevloed van 1916 herdacht

OOSTZAAN – In een groot aantal plaatsen rond het IJsselmeer is woensdagavond  13 januari 2016  de Zuiderzeevloed herdacht, de watersnoodramp van 1916 toen door een storm op tientallen plekken de dijken doorbraken. Er werden onder meer herdenkingsbijeenkomsten gehouden en kerken lieten de klokken luiden.

Ook werden tientallen waterwolven in brand gestoken, grote mythische beesten gemaakt door schoolkinderen. Met de term waterwolf werden in het verleden vaak overstromingen en stormvloeden aangeduid. Het stond symbool voor de angst voor het water.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 braken tijdens een storm de dijken en stroomde het water van de Zuiderzee het land binnen. Maandenlang bleven grote gebieden vervolgens onder water staan. Vrijwel de hele regio Waterland, ten noorden van Amsterdam, stond blank.

In de provincie Noord-Holland vielen in totaal negentien doden. Het eiland Marken werd met zestien slachtoffers het zwaarst getroffen. Maar ook delen van Friesland, Gelderland en Utrecht bleven niet gespaard.

De watersnoodramp leidde uiteindelijk tot het plan de Zuiderzee af te sluiten. In 1932 was de Afsluitdijk klaar.

1

 

kunsthal rotterdam

kunsthal Rotterdam

 

 

In de KUNSTHAL is een expositie over Rode Welvaart

design van 1950 tot 1980kunsthalrotterdam

van 26-09-2015 tot en met 14-02-2016

Nevaliashka-roly-poly-muziekpoppen-1970 stofzuiger-Raketa-1964 raketa stofzuigerZvezda-luxe-radio-1954-kopie-naar-Frans-toestel-SNR-Excelsior-52-640x427 zvezda luxe radio

 

 

08-affiche-22e-Olympische-Spelen-Moskou-1980-e1442932985662affiche 22e Olympische spelen

 

tevens In de KUNSTHALe_776_small is een expositie over Keith Haring

van 20-09-2015 tot en met 7 februari 2016

political art

logo www.museumdefundatie.nl

IMG_0741

Een tentoonstelling over het werk van Jan Cremer “Cremer in Verf” bekijk de video

cremer in verf de fundatie

tevens schilderijen over het leven van de familie CraeyvangerIMG_0744